Wie is mijn slager

Tips en trucs

Barbecuen:

Smakelijk en veilig barbecuen

Wanneer u alle spullen in huis hebt. Lees dan voor u gaat barbecuen dan eerst nog even deze veiligheid tips. Dan weet u zeker dat u ook veilig gaat barbecuen.

  • Leg het houtkool in de barbecue.
  • Stop op diverse plaatsen aanmaakblokjes en steek die aan.
  • Steekt de barbecue op tijd aan, een kolenbarbecue moet zeker 45 minuten voorbranden.
  • Wanneer de vlammen gedoofd zijn zullen de briketten of de houtskool steeds verder grijs verkleuren en warmer worden. De barbecue is nu klaar om te beginnen met het garen van uw producten.
  • laat vlees mooi bruinen. Slechts af en toe omdraaien is voldoende (laat het niet zwart worden).
  • Bestrijk vlees met olie (bijvoorbeeld: Zonnebloemolie), het vlees blijft dan sappiger.
  • Gebruik een tang (een vork prikt het vlees kapot) om uw producten om te keren. U bewaard hiermee veel sappigheid.
  • Bij vis (of andere tere producten bijv. gevulde ) kunt u ook een barbecueklem gebruiken. Het zit dan veilig ingeklemd en kan niet breken of openscheuren.
  • Zoeten en kruiden kan beter naderhand. Veel kruiden kunnen niet tegen deze hoge temperaturen en worden bitter en zout bemoeilijk het bruinen.
  • Smeer uw rooster iets in met vet of olie dan gaan uw producten minder gauw vastzitten, gebeurt dit toch
  • laat het dan eerst zit een vaak gaat het vanzelf weer los.
  • Soms is aluminiumfolie aan te bevelen bijvoorbeeld bij gemarineerde producten of vis. Ze verbranden dan niet en de marinade lekt niet op de kolenen heeft u minder rook.
  • Vaak is langzaam garen beter dan snel midden in het hoogste vuur.
  • Let op dat uw producten gaar zijn! Het vlees is niet gaar als uw glas drinken leeg is. Of uw gesprek ten einde. Alleen rundvlees en kalfsvlees mag nog rood zijn van binnen.
  • De temperatuur bij uw producten kunt u vaak regelen met de hoogte van het rooster.
  • Houd rekening met de windrichting, de buren zullen u dankbaar zijn.

Veiligheid

  • Maakt u gebruik van aanmaakvloeistof. Besef dan dat dit gevaarlijker is dan aanmaakblokjes en lees goed de gebruiksaanwijzing.
  • Let op uw kleding Deze kan wellicht vlamvatten als het uitwaaiert. Natuurlijke materialen zijn veiliger dan kunststof
  • Let eventueel op de kinderen. Een ongeluk zit in een klein hoekje.
  • Controleer altijd voor het barbecuen of het toestel stevig staat.
  • Verplaats een barbecue nooit wanneer het brandt.
  • Laat de kolen goed uitbranden alvorens u het schoonmaakt en gooi geen hete as weg.
  • Let op het snoer bij elektrische barbecues maak het vast aan de grond en let op vocht(regen).
  • Bij een gasbarbecue moet de fles niet te dicht bij het toestel staan en rechtop.

Bewaartips

  • Houd het vlees koel. Zet niet alles tegelijk buiten neer. Het voorkomt uitdroging en bederf uit de zon is beter dan in de zon. Hoe koeler hoe beter (niet in een warme tent). Laat het zo lang mogelijk in de koelkast.
  • Zet uw vlees bij het barbecuen in de schaduw.
  • Wilt u ingevroren vlees gebruiken, zet het dan 24 uur daarvoor in de koelkast.
  • Gebruik verse of vers ingevroren producten en maak het voldoende gaar. Pas vooral op met kip en varkensvlees.
  • Vers vlees dat niet gebruikt is kan naderhand nog ingevroren worden. Heeft het buiten de koeling gestaan, langer dan 30 minuten. Dan moet het binnen 1 dag op.
  • Ontdooit vlees moet binnen 1 dag op en kan niet opnieuw ingevroren worden
  • Gaat het barbecue feest niet door. Dan kunt u eventueel uw vlees verkleinen en van de stokjes halen.
  • Gebruik het daarna in de wok of voor gourmet.

 
Wie is mijn slager