Wie is mijn slager

Wist u dat

Wist u dat

Er verschillende slagerij organisaties bestaan die ieder een aantal eigen doelstellingen hebben.

Dat zijn:

Friese ambachtelijke slagers

Een groep fanatieke slagers uit Friesland………….

De Groene Weg slagers

De slagerijen van De Groene Weg verkopen uitsluitend vleesprodukten die afkomstig zijn van de biologische landbouw waarbij de dieren een diervriendelijk leven hebben gehad zonder kunstmatige ingrepen. Het transport, de slacht en verdere verwerking wordt in eigen beheer uitgevoerd en voor de bereiding van de producten zijn chemische middelen voor geur, kleur, smaak en houdbaarheid niet toegestaan. Deze biologisch-ambachtelijke producten staan onder regelmatige controle en dragen daarom het eco-keurmerk van De Groene Weg.

Keurslagers

Keurslagers willen hun vak op een zo hoog mogelijk niveau beoefenen. Daarmee willen ze zich onderscheiden. Ieder jaar worden ze op 150 aspecten getoetst, deels onaangekondigd. Na herkansingen nog geen voldoende ? Dan mag de slager zich niet langer keurslager noemen. Een Keurslager is een perfectionist want de Keurslager stat voor hoogwaardige kwaliteit.

Meesterslagers

De meesterslagers hebben zich bewezen op het gebied van moderne vakkennis.
Zij hebben daarvoor 7 cursussen moet volgen zoals poelier-, vis-, groente- en kook- opleiding waarvoor zij steeds met minimaal een 8 moesten slagen.Daarna hebben zij nog een einddtoets moeten afleggen. Jaarlijks moeten zij deze titel onderhouden door vervolg van opleidingen. Het is een persoonlijke titel U komt hen tegen bij ieder type slagerijen of slagerij organisatie.

Scharrelslagers

De Scharrelslagers verkopen uitsluitend scharrelvlees welke aan omschreven Normen moet voldoen zoals: De dieren moeten in groepen gehuisvest zijn, voldoende ruimte hebben en altijd naar buiten kunnen. Jonge dieren moeten bij hun moeder zogen. Het vlees is herkenbaar aan bepaalde keurmerken. De dierenbescherming en consumentenbond zijn hierbij betrokken.

Topslagers

Topslagers zijn moderne, volstrekt zelfstandige slagers.
Zij voeren een gespecialiseerd assortiment, waarin ook het ambachtelijke, zelf worstmaken e.d. veel aandacht krijgt. Door middel van onderlinge samenwerking en het delen van ervaringen, kunnen Topslagers hun klanten beter van dienst zijn. Vooral op het gebied van het ontwikkelen van nieuwe producten, zodat de klant meer variatie kan aanbrengen in het dagelijks menu. Kortom: Topslagers doen hun best om de klanten zo goed mogelijk van dienst te zijn.

Worstmakersgilde

Het Worstmakers Gilde is een stichting voor ambachtelijke slagers die zelf vleeswaren, worst en specialiteiten maken. Slagers/ worstmakers van het Gilde zijn vakspecialisten in hart en nieren die elke dag opnieuw hun kwaliteit bewijzen.

De producten van de Gilde slagers staan voortdurend onder controle. Tevens werken de slagers met een "Kwaliteitsplan" in samenwerking met TNO Voeding te Zeist.

Deze productkeuringen zijn zo streng dat alleen topproducten worden onderscheiden met een gouden oorkonde. Deze oorkondes vindt u terug in de slagerijen.

De slagers van Het Worstmakers Gilde staan garant voor:

  • Worst en vleeswaren uit eigen worstmakerij
  • Een perfect stukje rund-, varkens-, kalfs- en lamsvlees
  • Een sfeervolle winkel
  • Een goed advies en een gezellige bediening
  • Leuke acties

Zij zijn herkenbaar aan het rode logo bestaande uit een (gilde)schild met twee gouden worsten en een kroontje van goud.


VOEDINGSSTOFFEN

Vlees en vleeswaren zijn belangrijke voedingmiddelen. Ze leveren een groot deel van uw dagelijkse behoefte aan bepaalde voedingsstoffen : eiwitten, vetten, mineralen en vitaminen.

EIWITTEN

Eiwitten spelen een grote rol bij de opbouw en het herstel van botten, organen, spieren, zenuwenstel en bloed. Ook vervullen eiwitten regulerende en beschermende functies.

100 gram vlees of vleeswaren levert ongeveer 30%van uw dagelijkse behoefte aan eiwitten.

Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren. En aantal noodzakelijke aminozuren kan een mens niet zelf maken. Deze aminozuren moeten door de eiwitten in de voeding worden geleverd. Eiwitten die veel bruikbare aminozuren kunnen leveren, worden eiwitten met een hoge biologische waarde genoemd. Dierlijke eiwitten hebben een hogere biologische waarde dan plantaardige eiwitten.

VETTEN

Vetten in kleine hoeveelheden leveren het lichaam een grote hoeveelheid energie en kunnen als 'smaakmaker' van ons voedsel worden gezien. Ze bevatten vitamine A, D, E en K en zorgen voor de benodigde vetzuren. Op grond van hun scheikundige samenstelling zijn de vetzuren in drie groepen in te delen:

-verzadigde vetzuren -enkelvoudig onverzadigde vetzuren -meervoudig onverzadigde vetzuren

De vetzuursamenstelling van voeding heeft grote invloed op het cholesterolgehalte en kan het risico op hart- en vaatziekten vergroten. Verzadigde vetzuren laten het cholesterolgehalte stijgen. Onderzoek heeft aangetoond dat, vergeleken met de verzadigde verzuren, niet alleen meervoudig onverzadigde vetzuren, maar ook enkele onverzadigde verzuren een cholesterolverlagend effect hebben, zowel in magere (rundvlees, kalfsvlees) als vette vleessoorten (varkensvlees en lamsvlees) maken enkelvoudig onverzadigde vetzuren en meervoudig onverzadigde vetzuren voor meer dan de helft deel uit van het totaal aan vetzuren.

MINERALEN

Vlees en vleeswaren zijn een bron van het mineraal ijzer. Ijzer vormt een onmisbaar onderdeel van het hemoglobine (rode bloedkleurstof) van de rode bloedcellen. Hemoglobine draagt zorg voor het transport van ingeademde zuurstof naar alle weefsels en cellen in het lichaam. Bij een tekort aan ijzer ontstaat bloedarmoede. De hoeveelheid aangemaakte hemoglobine is dan onvoldoende. Het bloed kan daardoor te weinig zuurstof naar de weefsels en cellen vervoeren. Dit geeft ondermeer klachten als moeheid, duizeligheid en hoofdpijn.

IJzer ui vlees wordt gemakkelijk door het lichaam opgenomen en vlees bevordert bovendien de opname van ijzer uit plantaardige voedingsmiddelen.

Een portie van 100 gram vlees of vleeswaren levert gemiddeld Zo'n 20-30% van uw dagelijkse ijzerbehoefte.

VITAMINE

Vlees of vleeswaren zijn leveranciers van een aantal belangrijke B- vitamines: B1, B6 en B12. Vitamine B1 (thiamine) is nodig voor de opbouw en afbraak van koolhydraten en voor het goed functioneren van het hart en zenuwstelsel. Vitamine B6 (pyridoxine) speelt voornamelijk een rol bij de eiwitstofwisseling en voorkomt afwijkingen in de samenstelling van het bloed. Vitamine B12 (cyanocobalamine) helpt bepaalde vormen van bloedarmoede te voorkomen en is nodig bij de vetstofwisseling en de vorming van rode bloedcellen.

100 gram vlees of vleeswaren voorziet het lichaam voor 50% in uw dagelijkse behoefte aan vitamine B1, ruim 20% aan vitamine B6 en meer dan 40% aan vitamine B12.

Mensen die geen dierlijke producten consumeren, maken ter vervanging dikwijls gebruik van gefermenteerde sojaproducten zoals tahoe, tempe en zeewier. Onderzoek van het CIVO- TNO in samenwerking met de Landbouwuniversiteit Wageningen heeft uitgewezen dat van 40 onderzochte plantaardige voedingsmiddelen het merendeel geen noemenswaardige hoeveelheden vitamine B12 bevat. Hieruit blijkt dat plantaardige voedingsmiddelen geen volwaardig alternatief bieden als bron voor vitamine B12. Dierlijke produkten, waaronder vlees, blijven een belangrijk leverancier van deze voedingsstof.

Vitamine D speelt een rol bij de vorming en instandhouding van skelet en gebit. Een deel van de dagelijkse behoefte aan vitamine D wordt door het menselijk lichaam zelf aangemaakt onder invloed van ultraviolette zonnestralen in de huid. Het overige gedeelte moet uit de voeding komen. Een aantal jaren geleden is uit oriënterend, onderzoek bij CIVO-TNO gebleken dat vlees een goede bron is aan vitamine D. Zeker voor mensen die bijvoorbeeld weinig buiten komen (en weinig zonlicht krijgen) en voor mensen met een donkere huidskleur die in landen wonen waar de zon relatief weinig schijnt, kan vlees een grote bijdrage leveren aan de dagelijkse vitamine D voorziening.

100 gram vlees of vleeswaren voorziet voor 30-50% in uw dagelijkse behoefte aan vitamine D.


 
Wie is mijn slager