Kip van de Veluwe
Ingrediënten voor 4 personen
- 4 kippenbouten
- 1 grote ui
- 2 eetlepels olie
- 50 gram boter of margarine
- 150 gram vrij dik gesneden ontbijtspek
- 2 deciliter witte droge wijn
- 1 winterwortel in blokjes
- 1/2 liter blik doperwten of 1 pak diepvriesdoperwten
- Peper
- Zout
Bereidingswijze
Wrijf de kip in met peper en zout. Laat de olie heet worden en schroei hierin de kip rondom dicht. Bak de kip bij felle hitte rondom bruin en laat daarbij telkens een stukje boter of margarine in de pan glijden. Snijd 1/3 van het spek en de ui klein, laat dit meebakken. Temper de hitte, giet de wijn in de pan, sluit deze met deksel en laat de kip bij getemperde hitte gaar worden in 3/4 tot 1 uur. Leg na 20 minuten de dobbelsteentjes winterwortel rondom de kip en voeg ook de diepvriesdoperwten toe. Laat doperwten uit blik de laatste 10 minuten meewarmen.
Bak het achtergehouden ontbijtspek in de pan knapperig. Leg de kippenbouten op een schotel, schep de groenten met een schuimspaan uit het stoofvocht eromheen en verdeel er het uitgebakken spek over. Laat het aanbaksel in de pan met een scheutje water oplossen en geef de jus er afzonderlijk bij.
Probeer ook eens
- Aspergeschotel
- Gevulde hamlappen
- Kiprollade met blauwe kaaskorst
- Gekruide gehaktballen met ananas
- Kroketten
- Ovenschotel met gehakt en tortillachips
- Truffelrollade
- Cannelloni Rosanella
- Geroosterde varkenskoteletten met amandelen
- Spruitjesstamppot met rookworst
- Kalkoenspies met rauwe ham
- Knoflookbrood met ham en salie
Bekijk al onze recepten